Heidi Matkaselkä Hajatelmia yhteiskunnallisista asioista jo vuodesta 1981. Tavoitteena tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta.

Työryhmä nuorten yhteiskuntatakuun varmistamiseksi

Keskustelu nuorten yhteiskuntatakuusta on käynyt viime kuukausien aikana kuumana. Nuorten yhteiskuntatakuu tulee voimaan ensi vuoden alusta ja sen tavoitteena on tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle joko työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta.

Nuorten yhteiskuntatakuu on merkittävä askel taistelussa nuorten syrjäytymistä vastaan. Erityisesti Oulun kannalta sen toteutuminen on haasteellista merkittävän nuorisotyöttömyyden vuoksi. Sen onnistuminen käytännössä edellyttää laajaa yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista.  

Työministeri Lauri Ihalainen on esittänyt, että kaikkiin kuntiin perustettaisiin työryhmä nuorten yhteiskuntatakuun toteutumisen varmistamiseksi. Ihalainen on korostanut laaja-alaista yhteistyötä kaikkien asian onnistumisen kannalta keskeisten toimijoiden kesken. Työryhmiin tulee ottaa mukaan nuoret itse, koulut, työnantajat, työvoimaviranomaiset, työmarkkinajärjestöjen edustajat sekä kolmannen sektorin toimijat.

Useissa kaupungeissa työryhmien muodostaminen ja toiminta on jo polkaistu käyntiin. Nuorten yhteiskuntatakuuta ei saa lakaista maton alle odottamaan parempia aikoja. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle merkittävän summan rahaa, mutta millään taloudellisella mittarilla ei voi mitata inhimillistä murhetta, kun yksikin nuori jää yhteiskunnan ulkopuolelle. Oulun tulee tarttua vahvasti nuorten yhteiskuntatakuun haasteeseen ja viedä se eteenpäin reippaalla otteella. Työryhmän perustaminen on konkreettinen teko, jolla osoitetaan jokaiselle oululaiselle, että tahtotilaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja nuorisotyöttömyyden nollaamiseksi löytyy matkalla kohti Uutta Oulua.

 

Heidi Matkaselkä

Opetuslautakunnan varajäsen

 

Eveliina Korkiakangas

Pj. Oulun demarit

 

Mielipidekirjoitus on julkaistu Oulu-lehden nettisivuilla 21.6.2012 ja Forum24:ssä 26.6.2012

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Petri Haapa

Sain vinkin tästä blogikirjoituksesta tuosta toisesta kirjoituksestasi, jonka kommentissa ihmettelit, että miksi tätä ei ole kommentoitu. Olen smaa mieltä, että nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen yhteiskuntatakuun voimin on hyvä juttu. Yhteiskunnan on kaikin tavoin pidettävä huota jäsenistään. Tuntuu vain siltä, että ääneen nykyään päästetään nämä Tuomas Enbusken kaltaiset uusliberalistit, jotka marmattavat siitä, että yhteiskunnan toimet kahlitsevat vapaata yrittämistä, mikä on usein sitä, että poljetaan toisten oikeuksia. (Sorry, meni vähän sivuun aiheesta, mutta luin sunnuntaina Hesarista jutun Enbuskesta ja vieläkin pännii äijä)

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

En varsinaisesti ihmetellyt, että miksi tämä postaus jäi huomiotta. Halusin vain tuoda malliesimerkin siitä, että mikä tässä maassa ihmisiä oikein lopulta kiinnostaa. Kun eduskunnassa on käsitelty jotain seksuaalivähemmistöihin liittyvää, siellä konservatiivisimmat ovat suurinpiirtein räntäsateessa keräämässä nimiä vetoomukseen, että homma jätetään sikseen. Sitten nämä samat ihmiset kuitenkin toteavat, ettei homoseksuaalien oikeuksiin liittyvät asiat ole tärkeitä, koska kyseessä on niin pieni ihmisryhmä. Eivät nämä ihmiset lähde keräämään nimiä vetoomuksiin työttömyyden puolesta, harmi sinänsä.

Petri Haapa

Minulla ei ole oikeastaan kokemusta muusta työryhmästä kuin oppilashuoltoryhmästä, mutta voin sanoa, että se on tavattoman hyödyllinen, vaikkei se yhtään resursseja lisääkään. Avainasanana on jaettu asiantuntijuus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta tässä yhteiskuntatakuussa ollaan ihan oikealla asialla. Minä tosin laajentaisien sen koskemaan myös muita kuin nuoria eli nostaisin ikärajan eläkeikään eli ihmiset pääsisivät takuulla eläkkeelle.

Toimituksen poiminnat