Heidi Matkaselkä Hajatelmia yhteiskunnallisista asioista jo vuodesta 1981. Tavoitteena tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta.

Sukupuoltaan korjaavien ihmisoikeuksien toteutuminen varmistettava

Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK toi SDP:n puoluekokoukseen aloitteen translain uudistamisesta. Ilokseni puoluekokous yhtyi aloitteeseen ja velvoitti SDP:n toimimaan aktiivisesti lain uudistamiseksi siten, että laista poistetaan vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta. Sosialidemokraattinen HLBT-yhdistys - Pinkkiruusu ry on todennut puoluekokouksessa syntyneen linjanvedon olevan osoitus siitä, että SDP on vahva tasa-arvopuolue, joka kunnioittaa yksilön oikeutta päättää omasta kehostaan sekä kannattaa transsukupuolisten oikeutta vanhemmuuteen.

Tällä hetkellä voimassa oleva laki sukupuolen korjaamisesta pitää sisällään ihmisarvoa ja -oikeuksia loukkaavia vaatimuksia. Laki edellyttää, että voidakseen korjata sukupuoltaan, henkilön on erottava kumppanistaan ja todistettava olevansa lisääntymiskyvytön. Käytännössä tämä tarkoittaa ihmisen pakkosterilointia ja pakkoeroa. Asiaan on ottanut kantaa aiemmin Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu, joka on todennut vaatimuksien naimattomuudesta ja lisääntymiskyvyttömyydestä olevan ihmisoikeuksien vastaisia. Lisäksi Euroopan neuvoston ministerikomitea on todennut kyseessä olevan ihmisoikeuskysymys. Silti meillä on tällä hetkellä voimassa oleva laki, joka edellyttää sukupuoltaan korjaavilta ihmisoikeuksia loukkaavia toimenpiteitä.

Voi vain miettiä, miltä minusta tuntuisi se, että minulta edellytettäisiin edellä mainittuja asioita. Miltä tuntuisi elää yhteiskunnassa, joka velvoittaisi minua noihin toimenpiteisiin? Olisin solminut kumppanini kanssa liiton ja halunnut sen kestävän siihen saakka kunnes kuolema meidät erottaa. Sitten ulkopuolelta tultaisiin vaatimaan meidän liittomme purkamista. Tai jos oikeuttani henkilökohtaiseen koskemattomuuteen loukattaisiin tällä tavalla. On hyvin mahdollista, etten osaa edes kuvitella asiaa omalle kohdalleni, mutta ainakin voin yrittää.

Asiaan on tartuttava ripeästi ja lakimuutos on laitettava vireille. Asia sotii vastaan perustuslakiamme, jossa todetaan kansalaisten olevan yhdenvertaisia lain edessä. Näinhän ei kuitenkaan ole. Samassa perustuslaissa todetaan jokaisella olevan oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Millä tavalla nykyinen lainsäädäntömme ottaa sukupuoltaan korjaavien yhtäläiset perustuslailliset oikeudet huomioon? Oikeus koskemattomuuteen ja tasavertaisuuteen lain edessä eivät koskekaan yhtä ihmisryhmää.

Euroopan unionin mallioppilaan tulisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteensä ja lähteä korjaamaan nämä ihmisoikeusrikkomukset, joiden korjaamisen puolesta puhuu sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu että Euroopan neuvoston ministerikomitea. Minä odotan Suomen toimivan kaikin tavoin kansalaisten yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän penttilumme kuva
Pentti I. Lumme

EI SYYTÄ HUOLEEN. Ulkopuolisia lukijoita voin lohduttaa tiedolla, että tässä kirjoituksessa mainittu aloite hyväksyttiin SDP:n puoluekokouksessa lopussa olleessa sekasorrossa, kun nuoret edustajat alkoivat käyttää kokouksen harventuneita rivejä törkeästi hyväkseen. SDP:n puoluekokous oli pakko lopettaa, kun sekasortoisia päätöksiä olisi tullut vaikka kuinka. Suurinpiirtein puolet kokoukselle tehdyistä alotteista jätettiin käsittelemättä. Niiden käsittelyä jatketaan kaksipäiväisessä puoluevaltuustossa vasta kunnallisvaalien jälkeen ja puoluehallitus harkitsee niihin liitettäviä lausuntoja vielä uudelleen. Juuri tämä aloite ja asia oli se, joka johti aikanaan ministeri Maria Guzenina-Richardsonin nuoren avustajan erottamiseen. SONK:in väki näyttää käyvän jatkuvaa kampanjaa ja pitävän juuri tätä asiaa jatkuvasti esillä ja uskoo juuri tämän kysymyksen olevan yhteiskunnallisen tasa-arvon tärkeimmän asian.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Aloitteet kyllä käsiteltiin ihan siinä järjestyksessä kuin ne oli listattukin. Minä satuin olemaan paikalla, joten siellä ei kyllä mitään sekasortoa ollut. Eli väitteesi sekasorrosta ja harventuneiden rivien hyödyntämisestä on täyttä puppua. Ei se ole SONKin vika, että ihmiset lähtivät kesken puoluekokouksen pois. Kyllä se on demokratiaa, että paikalla olleet ihmiset äänestivät miten äänestivät. Jos kerran mielestäsi aloitteen vastustajia oli enemmän kuin puolustajia, miksi he eivät jääneet tekemään asialle mitään? Voiko siis olettaa, että aloitteen hyväksyminen tai sen hyväksymättä jättäminen oli ihmisille loppujen lopuksi aivan sama?

Petri Meuronen

Taas yksi hyvä syy olla äänestämättä SDP:tä...

Minulla ei ole mitään sitä vastaan jos joku haluaa vaihtaa sukupuolta, mutta minusta siihen ei pitäisi käyttää valtion varoja, koska meillä on muutenkin pitkät jonot leikkauksiin (kiireellisiin leikkauksiin) jotta ihmiset saataisiin kuntoon.

Mielestäni ihminen kuka haluaa vaihtaa sukupuolta saa sen tehdä, mutta omakustanteisesti ja yksityisellä klinikalla.

Tiedän poikkes asiasta... Mutta on niitä tärkeämpiäkin asioita käsiteltävänä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Muuten samaa mieltä kuin Petri Meuronen, mutta haluaisin, että alaikäisille ei sukupuolenkorjausprosesseja tai mitään sen osia kuten hormonihoitoja, saisi tehdä edes yksityisellä puolella. Kyseessä on peruuttamattomia ruumiinvammoja ja lisääntymiskyvyn menetyksen aiheuttava toimenpide, jollaista ei kenenkään tule tehdä hetken mielijohteesta.

Jonkinlaiselle hakotielle on tässä asiassa menty lääketieteessä jo kauan sitten kun tarjotaan hoidoksi jalkovälin silpomista vian ollessa oikeasti korvien välissä.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Luuletko siis oikeasti, että täällä lähdetään sukupuolen korjaamiseen hetken mielijohteesta?

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Minulle yksi syy lisää äänestää SDP:tä, tosin en valitse puoluetta yhden tietyn asian perusteella vaan kokonaisuuden.

Aina sanotaan, että on niitä tärkeämpiäkin asioita käsiteltävänä. No sitten voidaan esittää kysymys, että mitkä ne ovat niitä tärkeitä asioita? Ja millä tavalla tämän asian käsittely on pois jostain muusta asiasta?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ihanaa, kohta minullakin miehenä on oikeus tulla raskaaksi! Kiitos SDP!

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Sukupuoltasi ollaan siis korjaamassa? Jos se on jo korjattu, sinulla ei ole mahdollisuutta tulla raskaaksi. Lakihan on tähän saakka edellyttänyt sterilisaatiota. :)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Eikö sukupuolen korjaus tarkoita sitä että naisesta tehdään mies (esimerkiksi) Eli käytännössä lakiehdotuksessa ajetaan miehille oikeutta tulla raskaaksi ja naisille oikeutta tulla isäksi.

Eli joko muutetaan määritelmä miehestä ja naisesta tai annetaan meille "oikeeseen sukupuoleen syntyneille" aseet tehdä rahaa haastamalla hedelmöitysklinikat oikeuteen kansalaisoikeusrikkomuksista.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Sinullahan on oikeus päättää omasta kehostasi ja lisääntymisestäsi. Tätä samaa oikeutta ei transsukupuolisilla ole. Mikäli he haluavat yhteiskunnan tunnustavan heidät identiteettinsä mukaisessa sukupuolessa, se tarkoittaa että heidän tulee hankkiutua lisääntymiskyvyttömäksi.

Turha sinun on viisastella tällä asialla. Toki voit kertoa omakohtaisia kokemuksiasi sukupuolenkorjauksesta, koska edellisen kommenttisi perusteella tulkitsin sinun olevan lähdössä kyseiseen prosessiin. Ethän sinä muuten olisi asiasta tuulettanut, eikö niin?

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Suomessa on vielä paljon tasa-arvon edestä tehtävää HLBT -ryhmän suhteen. Suomessa vieläkin eletään siinä maailmassa missä, jos ei itse tykkää jostakin, niin voi sen kieltää toiselta. Mm. homoseksuaalipariskuntien avioliittokysymys. Se ei ole keneltäkään pois, ja voi tuoda paljon onnellisuutta tälle ryhmälle, että he saavat lain edessä saman arvon kuin mies-nainen pariskunta. Siltikin iso osa Kokoomusta, KDta, Perussuomalaisia, KePua ja SDPtä ovat skeptisiä asian suhteen, joka on harmillista. Onneksi eduskunnassa ovat sentään Vihreät ketkä ottavat näistä asioista kantaa, ja mielestäni vasemmistoliitto voisi ihan hyvin liittyä Vihreiden kanssa yhteen luoden Vihervasemmiston, sillä ei Vasemmistoliitto enää ole mikään "Vasemmisto" vaan keskittyy pelkästään samoihin yhteiskunnallisiin asioihin kuten Vihreät.

Yksi askel kerrallaan kuitenkin niin hyvä tulee, kyllä Suomi vielä joskus pääsee mukaan Tanskan ja Ruotsin ja Norjan kanssa näistä asioista. :)

Eikös muuten, minun käsittääkseni jos mies korjaa sukupuolensa naiseksi, niin eikös se määrä estrogeeniä mitä siinä transmies pumppaa itseensä jo valmiiksi steriloi hänet? Vai olenko käsittänyt vain väärin? Sillä on sellaisia tapauksia kuitenkin missä nainen on korjannut sukupuoltaan, ja on tullut raskaaksi jokatapauksessa vaikka olisikin pumpannut testosteronia itseensä.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Koska en ollut täysin varma hormonien vaikutuksesta, tarkistin asian. Eli siis ajan myötä hormonihoidot kyllä johtavat hedelmättömyyteen, mutta vasta ajan myötä. Eli ne eivät steriloi heti. Eli transsukupuolisen henkilön on mahdollista saada biologisia jälkeläisiä jos sukusoluja on otettu talteen ennen hormonihoitojen aloittamista.

Ja olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole keneltäkään pois. Eikä myöskään muutos translakiin.

Juhani Kinnunen

Jos henkilö päättää vaihtaa sukupuolensa naisesta mieheksi, hän samalla luopuu lapsenteko oikeudestaan, koska on vaihtanut sukupuolensa.
Miksi henkilö haluaa vaihtaa sukupuoltaan, jos hän myöhemmin haluaa symnnyttää
Fakta on se, että vain nainen voi synnyttää. Jos nainen toteaan, että hän on syntynyt väärään sukupuoleen ja onkin oikeasti mies, eikö hän samalla myös totea, että hän ei halua synnyttää. Mies ei voi synnyttää Olisi vain vaihtamatta sukupuolta, silloin voisi edelleen synnyttää. Elämä on täynnä valintoja, jokainen kärsii valintojensa seuraamuksensa.
Mitä tulee avioliitto-oikeuteen, niin avioliittolakimme on täysin tasavertainen jokaista yksilöä kohtaan, jokainen täysi-ikäinen voi mennä naimisiin vastakkaisen sukupuolen omaavan henkilön kanssa, myös homoseksuaali, mikään laki ei sitä kiellä.
Sen sijaan jos sukupuolivaatimus poistetaan avioliitto-oikeudesta, samalla mahdollistetaan sukupuolineutraali vanhemmuus, koska adoptio-oikeus tulee avioliitto-oikeuden mukana.
Adoptio-oikeus on väärin lapsen kannalta, koska siinä lapselta poistetaan toisen sukupuolen vanhemman oikeus.
Se ei ole myöskään tasa-arvoa lapsen kannalta.
Ajatellaampa asiaa esimerkillä.
Kalle adoptoidaan heteroperheeseen, jossa hän saa isän ja äidin ja miehen ja naisen mallin.
Sen sijaan Ville adoptoidaan lesboperheeseen, jossa on kaksi äitiä, Ville saa vain äidin mallin, eikä ollenkaan isän eikä miehen mallia.
Millä tavalla tämä on tasa-arvoinen Villen kannalta, kun hän ei saa minkäänlaista miehen mallia??

Se myös vaikeuttaa lasta kasvattaa omaa lastaan, jos hänestä tulee hetero ja hän saa lapsen. Miehelle lapsen kasvattaminen on taatusti vaikeampaa, jos häneltä on lapsuudessa ja nuoruudessa puuttunut kokonaan isäsuhde.
Tämä on faktaa, eikä mitään homofobiaa.
Homoparit saavat toki olla keskenään rekisteröidyssä parisuhteessa, sitä ei pidä kieltää, eli mitään muslimimaiden lakeja emme tarvitse mutta seuraavan sukupolven kasvatusoikeus ei kuulu heille.
Jos valitsee homosuhteen, pitää hyväksyä lapsettomuus. Seksuaalinen suuntautuneisuus ei sinänsä ole valinta, mutta jokainen suhde on valinta, koska mikään laki ei kiellä homoa menemästä naimisiin vastakkaisen sukupuolen henkilön kanssa tai pysymistä sinkkuna.

Sama ongelma olisi translaissa, koska silloin perheessä olisi kaksi saman sukupuolen henkilöä ja toisen sukupuolen malli jäisi kokonaan lapselta pois.
Tässä kuuluu ratkaista lapsen oikeudet, ei homojen.
Tässä tutkimuksessa kerrotaan selkeästi, että lapsen etu on heteroperhe:
http://www.washingtontimes.com/news/2012/jun/10/st...
Tämä ei ole homofobiaa, vaan lapsen edun puolustamista. Yhteiskunnan pitää puolustaa ydinperhejärjestelmää, eikä rakentaa keinotekoisesti muunlaisia perhemuotoja.
Muut perhemuodot ovat hyväksyttyjä vain perhetragedian (kuolema tai avioero) myötä, koska se tapahtuu lapsen hankkimisen jälkeen, mutta ei ennen lapsen hankintaa. Ei mielellään myöskään sen jälkeen, avioeroa pitäisi yrittää kaikin keinoin estää perheneuvonnan kautta ja sinne riittävästi resursseja.

Itselläni ovat vanhemmat eronneet, kun olin n. 8 vuotta.
Isäni kasvatti minun hyvin, ei siinä mitään, mutta en saanut juuri mitään naisen mallia, koska näin äitiäni kuukauden välein. Minun tapauksessa vanhempani eivät olisi sopineet yhteen, eli avioero oli kai siinä tapauksessa oikea ratkaisu.
Tästä on ollut haittaa muodostettaessa suhteita vastakkaiseen sukupuoleen. Sama asia tulee, jos esim. tytöllä ei ole mitään suhdetta isään.

Älkääkö sitten väittäkö, että joku muu voi olla isän tai äidin malli. Periaatteessa jonkinlainen malli voi olla, mutta kukaan ei voi täysin korvata isää ja äitiä.
Se on fakta.
Lisäksi fakta on myös se, että vain mies ja nainen voivat lisääntyä. Kummallista, että Vasemmistopuolueet ja osa Kokoomuksestakin (n. puolet) yrittävät koko ajan kiistää tämän biologisen faktan.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Haluaisin tarkentaa, että kyse on sukupuolenkorjauksesta, ei vaihtamisesta. Nämä ihmiset kokevat syntyneensä väärään kehoon. He ovat identiteetiltään naisia, miehiä ja jotkut jopa siltä väliltä. Se, että ihminen kokee olevansa väärän sukupuolen kehossa, ei millään tavalla poista tarvetta omalle jälkikasvulle. Pakkosteriloinnissa on kyse ihmisoikeuksien rikkomisesta eikä se ole vain minun mielipiteeni. Kuten totesin, siihen ovat ottaneet kantaa kohtuullisen korkeatkin tahot.

Ja haluan korostaa, että transsukupuolisetkin voivat tuntea vetoa vastakkaista sukupuolta kohtaan. He eivät sukupuolenkorjauksen jälkeen välttämättä elä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Kun sisäinen adoptio hyväksyttiin, todettiin, että se on ihan lapsen edun mukaista. Kahden naisen tai kahden miehen perheessä on todettu kasvavan ihan täysipäisiä lapsia. On myös todettu, että lapsen etu on rakastava ja huolehtiva perhe sekä pysyvät ihmissuhteet.

Tasa-arvoinen avioliitto ei nyt kuulu kuitenkaan tähän keskusteluun. Tässä puhutaan translaista.

Käyttäjän penttilumme kuva
Pentti I. Lumme

KOKOUS PÄÄTTYI SEKASORTOON. Olin siellä paikalla minäkin, siis demarien kokouksessa ja toimin - jos satuit huomaamaan - mielestäni tosi aktiivisesti sekä äänekkäästi sekasorron päättämiseksi. Kokous asiallisesti keskeytettiin ja puolet alotteista käsitellään - jos käsitellään - syksyllä vaalien jälkeen. Nuorison menettelytavat olivat arveluttavia. Nyt mietinkin noin yleisemminkin sitä, mitä siellä SONKilaisten päässä oikein pörisee. Täytyy ihan aikuisen oikeasti ryhtyä tarkemmin seuraamaan millaista väkeä siellä oikein demarien mandaatilla heiluu. Oikeastaan minulla on siihen vuosikymmenien takainen "velvollisuuskin", koska toimin SONKkin "pääsihteerinä" silloin kun järjestö perustettiin.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Jos se on sinun mielestäsi sekasortoa, että joku asia menee vastoin sinun tahtoasi, niin sitten se varmaan päättyi sekasortoon. Ymmärrä nyt, toveri hyvä, että ihmiset voivat olla asioista eri mieltä ja silti päätös voi olla demokraattinen.

Nuoriso oli sinne myös demokraattisesti jäsenäänestyksessä äänestetty puoluekokouksessa edustamaan, joten mikä sinä olet kyseenalaistamaan jäsenäänestyksen tuloksia ja edustajien arvostelukykyä?

Et vastannut aiempaan kysymykseeni. Miksi ihmiset eivät jääneet puoluekokoukseen äänestämään vaan lähtivät kesken pois?

En minä tällaista demokratian halveksuntaa ole vielä ikinä nähnyt.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tässä lienee kysymys samasta asiasta kuin Kokoomuksenkin sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyn tapauksessa, eli on hankalaa tuoda etenkään suurten eduskuntapuolueiden ohjelmanuudistuslistalle asioita, jotka ovat luonteeltaan enemmän omantunnonkysymyksiä kuin tärkeitä talous-, ulko- ja turvallisuuspoliittisia asioita.

Europaketeissa on puoluekuri käytössä kun sen katsotaan kuuluvan jälkimmäiseen kategoriaan. Pitkät listat omaavissa muissa Pohjoismaissa myös sukupuolineutraalia avioliittoa ja seksuaalivähemmistölakeja voidaan käsitellä puoluekurikysymyksinä, muttei Suomessa. Kirjaamalla näitä asioita puolueohjelmiinsa, ainakin suurpuolueet varmistavat, että he joutuisivat hajottamaan koko organisaationsa, jos alkaisivat vaatia, että niiden puolesta pitäisi esimerkiksi koko eduskuntaryhmän äänestää tai että niitä pitäisi kannattaa päästäkseen vaaleissa ehdolle.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Olet hyvinkin oikeassa. Tämä on niitä juurikin niitä omantunnonasioita. Jos minulta kysytään, en ymmärrä miksi tätä tai tasa-arvoista avioliittolakia joku vastustaisi. Nämä kun eivät ole keneltäkään pois. Mutta suon jokaiselle oman ajattelunvapauden tässä niin kuin muissakin asioissa.

Tämä linja on kuitenkin nyt päätetty SDP:n viralliseksi linjaksi. Se on hyväksytty aloite ja puolue velvoitetaan sen toteutumista edistämään.

Toimituksen poiminnat