Heidi Matkaselkä Hajatelmia yhteiskunnallisista asioista jo vuodesta 1981. Tavoitteena tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta.

Harrastaminen luo osallisuutta

Lapsiperheiden köyhyys on moninkertaistunut, samalla kun yleinen tulotaso Suomessa on noussut. 20 vuodessa köyhissä perheissä elävien lasten määrä on kolminkertaistunut. YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa niin valtiota, kuntia, lasten vanhempia ja muita lasten kanssa toimivia aikuisia varmistamaan lapsen oikeuden hyvään ja tasa-arvoiseen elämään. Suomi on allekirjoittanut sopimuksen vuonna 1991. 

Harrastuksen kautta lapsi löytää omat vahvuutensa. Harrastamisen etuina pidetään myös sosiaalisten taitojen kehittymistä ja lapsen terveyden ylläpitämistä. Jokaiselle lapselle ja nuorelle tulee taata mahdollisuus ohjattuun harrastukseen. Harrastus ja sitä kautta tuleva osallisuus ovat lapsen elämässä merkittäviä asioita.

Kunnan peruspalveluihin tulee kuulua harrastamisen mahdollistaminen. Tämä vaatii koulujen ja järjestöjen yhteistyötä. Harrastusmahdollisuudet on turvattava riippumatta taloudellisesta tilanteesta.
Yksi mahdollisuus on monipuolistaa koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa, jolloin harrastaminen niveltyy osaksi koulupäivää.

Toimeentulotuen tulee ottaa huomioon harrastusmenoja riittävästi ja näin taata myös vähävaraisten perheiden lapsille mahdollisuus päästä ainakin yhteen ohjattuun harrastukseen, esimerkiksi urheiluseurassa tai musiikkiopistossa. Niiden toimintaa valtion ja kuntien on tuettava niin, että pienituloisten perheiden lapsille myönnetään harrastuksen kuluista maksuvapautus.

Urheiluvälineet ja soittimet ovat kalliita. Niiden hankinta voi muodostua aidoksi esteeksi harrastukselle, vaikka vanhemmat selviäisivät seura- ja kurssimaksuista. Välineiden kierrätys- ja lainaustoiminta voidaan toteuttaa kunnan omana toimintana ja seurojen tarjoamana palveluna.

Panostuksilla lasten ja nuorten harrastustoimintaan voidaan tehokkaasti ehkäistä syrjäytymistä. Se on panostus tulevaisuuteen.

Heidi Matkaselkä
Liminka

 

Julkaistu Forum24:ssä 9.6.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Minusta tuli kyllä ihminen ilman ohjattuja harrastuksiakin. Kirjasto, läksyt, kerrostalojen pihat, leikkikentät, urheilukentät. Lapsilla on mielikuvitusta, ei kaikkea tarvitse ohjata. Ne oman alansa nerot löytyvät varmaan joka tapauksessa.

Kannatan toki edullisten tai ilmaisten kerhojen ja urheiluseurojen tarjoamista, mutta ei nyt sentään mitään automaattista sossulisää kalliisiin harrastuksiin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

R.H:"Minusta tuli kyllä ihminen.."

Jos nyt joku kommenttejasi täällä seurannut, niin voi kenties olla hieman toista mieltä.

Heidin kanssa samaa mieltä siitä että nuorille pitäisi voida tarjota harrastusmahdollisuuksia, ilman että se maksaa satoja, ehkä tuhansia euroja. Jokainen nuori joka kasvaa "yhteiskuntakelpoiseksi" ja kunnialliseksi veronmaksajaksi on voitto tälle maalle. Jokainen syrjäytynyt maksaa moninkertaisesti siihen sijoitetun.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Hihii, kiitosta vain :). Olenko emakko vai apina?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #5

Profiilikuvasta päätellen ihan nainen. Mitä kommentteja lueskellut, niin sieltä kylmemmästä päästä.

Pekka Pylkkönen

Onhan kalervolla piikki auki?

Mitä sinä annat muulle yhteiskunnalle? Montako kenttää olet maksanut? Montaako junnujoukkuetta sinä valmennat?

Vai pitikö kaikki olla TAAS jonkun muun maksettavaa koska sua ei huvita vaikka vaatimuksia kyllä riittää?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #7

En nyt oikein Pekan kommenttia ymmärrä. Olen eloni varrella ollut töissä, jolloin olen veroja maksellut. Onko ne verot menneet kentän rahoitukseen, vai yrityksesi tukeen, niin en tiedä.
Yritin vaan nätisti esittää, että nuorten harrastuksiin olisi hyvä panostaa..uskoisin että se pitkällä aikavälillä tuo sijoitetun pääoman takaisin.
Pekka voi koittaa pärjätä omillaan ja ilman tukia..ehkä lapsensakin ovat ilman hoitopaikkaa ja isi niistä huolen pitää.
PS itse olen 4 tenavaa saattanut aikuiseksi asti, jonkun verta joutunut itse maksamaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neuvostoliitossa ja Saksassa aikoinaan tehtiin lapsia yhteiskunnan tuella ja yhteiskunnan hoidettaviksi.
Ei meilläkään ole paljon paremmin, kun kotona olevat vanhemmat vaativat lapsiaan seimien hoidettavaksi.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Melkein aina kun joku puhuu jotain lapsiperheistä, niin jo etukäteen tietää, että siellä on joku taas käsi ojossa vaatimassa meikäläiseltä lisää veronmaksua. Harmi, ettei tämäkään ollut poikkeus.

Käyttäjän HeidiMatkaselk kuva
Heidi Matkaselkä

Arvioiden mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Saat aika paljon veroja maksella siihen rahaan.

Asioiden ehkäiseminen ennalta tulee aina halvemmaksi.

Pekka Pylkkönen

Niin siis köyhyys on lisääntynyt mutta köyhän ostovoima on kasvanut kymmeniä prosentteja.

Mikä siinä on että kenttä ja pallo ei riitä liikuntaan? Hemmetisti hauskempaakin se on kun saa pelata koko sen ajan kun on kentällä eikä tarvitse jankata niitä valmentajan tylsiä treenejä. Ja talvisin lätkään riitti luistimet sekä maila. Kukaan ei kuollut peleissä vaikkei suojuksista ollut mitään tietoa.

Miksi sen harrastuksen pitää maksaa tonneja vuodessa? Eikö missään ole mitään rajaa?

Ennen oli kunnollista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Toimeentulotukea ei pitäisi maksaakkaan kuin köyhille.Se ei ole elinkeino.Kun lapsille joiden perhe joutuu potkituksi työstään,varat ovat tiukassa,heille voidaan antaa ttt:a.Ja niille joilla on hetkellisiä rahavaikeuksia.Nykyään sieltä elätetään edelleen 20-40 v.siellä aina olleita.

Toimeentulotuen täydentävä osuus pitäisikin kohdistaa suoraan lapsen tarpeisiin:es.harrastus toiminta,ja laittaa se lakisääteiseksi niille lapsille saada,joiden vanhemmilla ei ole varoja.Harrastustoiminta joka maksaa nykyään aivan liikaa,koska rahastus.Vapaaehtoisia ei enää ole kuten ennen vanhaan,ja toisekseen VASTUUKYSYMYKSET karkottavat pois ihmisiä.Vakuutukset on NYKYÄÄN oltava.Harva vanhemmista tahi muistakaan haluaa niskaansa syytteitä ja oikeudenkäyntejä,jos lapsille sattuu jotakin vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa.

Kun ttt:ssa lapselle varataan es.se 200 euroa,se myös on käytettävä lapsen harrastukseen.Kun lapsen ilmainen harrstustoiminta seuroissa tulee kaikkien muiden lasten tietoon,onkin kiusaaminen ja häpäiseminen valmis,siksi tukeminen luukun kautta jos/ja kun ei ilmaista siitä koskaan tehdä.Pieni hinta verrattuna syrjäytymiseen ja osattomuuden tunteeseen,ja parempi kuin se huostabisneksen kasvattaminen.

Kentät ynm.paikat ovatkin ahkeraan seurojen ynm.isojen poikien /tyttöjen hallussa,eipä niihin lapset ja nuoret niin enää menekkään tuosta vaan KUTEN ENNEN VANHAAN.Seuroissakin ne harrastajat,jotka eivät "tähtää huipulle"tai eivät osallistu maksullisiin matseihin(NIINPÄ NE MATSITKIN MAKSAVAT YNM.KULJETUKSET JNE.),jätetäänkin sinne ulos "harrastamaan"vaikka kehdataan vaatia 120-kk.maksuja ynm.kuluja.Kummasti vaan sisälle ei pääse pelaamaan,talvipakkasella juostaan futisharkoissa ympäri pitäjää,koska "joku muu" tarvitsee sen sisäpelipaikan.
Kuitenkin näiden ei "huippujen"vanhemmat maksavat samat maksut.

Että puuttukaa sinne kähmintöihin ynm.siellä systeemeissä,ja palauttakaa perheille heille kuuluvat tukitoimet ja oikeudet.Jeesustelut ei auta,koska Huovinen on ollut ronkkimassa lasten ja perheiden asioissa,oikein siellä rouvakerhon ytimessä.Ei ole sitä tätiä perheiden avunpyynnöt kiinnostaneet.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Soittimia kyllä löytyy haluaville, mutta se, mistä on huutava pula, on bändien treenikämpät. #1 syrjäytymisenestäjä.

Toimituksen poiminnat