Heidi Matkaselkä Hajatelmia yhteiskunnallisista asioista jo vuodesta 1981. Tavoitteena tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Normienpurkutalkoot

Etätöihin Viroon, eduskuntaa myöten.

Posti YT-neuvotteli, että toimintoja voidaan siirtää Viroon, tämä tekee arvatenkin erittäin hyvää Viron työllisyydelle ja postikin saa lopetettua 50 työpaikkaa suomesta. 

 

Tämän luettuani havahduin kerrassaan erinomaisen hyvään ajatukseen valtion kulurakenteen tervehdyttämiseksi. 

 

On aika laillistaa nuuska

Ihmiset ostavat nuuskaa. Tähän emme voi lainsäädännön keinoin vaikuttaa. Tilannetta voi verrata täydellisesti epäonnistuneeseen ja siksi vuonna 1932 kumottuun kieltolakiin. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, kuka kerää nuuskan myynnistä saatavat verotulot. Tällä hetkellä sen tekee lähinnä Ruotsi, jossa Haaparannan Narcos pyörittää nuuskabisnestä silmiemme alla. Suomelle jää vain laittoman myynnin valvonnasta ja oikeustoimista koituvat kustannukset.

4 ratkaisua madaltamaan kynnys työn vastaanottamiselle

Tässäpä hallitukselle ratkaisut:

  1. Työnantajille velvollisuus palkata sakon uhalla ensisijaisesti pitkäaikaistyöttömiä. Tämä tulisi koskea erityisesti valtion tukea saaneita suuryrityksiä.
  2. Ulosoton suojausosuus nostetaan välittömästi 1200 eurolle kuukaudessa.
  3. Asumistukilaskelma perustuu jatkossa nettotuloihin.
  4. Asumistukilaskelmassa ei enää lasketa mitään omavastuuosuutta. Omavastuuosuus poistettiin jo aiemmin toimeentulolaista ja samoin kuuluu tehdä nyt asumistukilakiin.

Ei muuta kuin hommiin.

Korttikoulutusten hinta estää työllistymistä

Nykyään on rummutettu paljon turhien sääntöjen purkamisesta. Erilaisiin työelämässä vaadittaviin kortteihin, kokeisiin ja parin päivän koulutuksiin normienpurkutalkoot eivät näytä ulottuneen. Vaadittavia maksullisia pränikoita ja hilpakkeita tulee hiljalleen vain lisää. Näin toimimalla lainsäätäjä rakentaa muuria työelämässä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä.

Nouseeko Suomi kasvuun pienistä puroista?

Menneellä viikolla on tullut pieniä positiivisia uutisia koskien Suomen taloudellisia näkymiä. Paljon puhuttu kiky-sopimus saatiin maaliin vesitettynä versiona yhdessä veronalennusten kanssa. Lisäksi kotimainen kysyntä on siivittänyt Suomen bruttokansantuotteen pieneen mutta positiiviseen kasvuun. Hallitus on myös onnistunut saamaan läpi päätöksiä pienistä, mutta positiivista norminpurkamisista mm. alkoholipolitiikassa.

Kevennetään yrittäjän lompakkoa

Ensilukemalta MTV:n uutinen ulkomainontaa tekevästä yrittäjästä, joka julkaisi kuvan työhön liittyvistä korteistaan, hymyilytti koomisuudellaan. Luettuani jutun loppuun hymyni tosin hyytyi ja ymmärsin yrittäjän turhautumisen.

 

Maksimitulo on saatava Suomeen

Suomessa on viimeaikoina keskusteltu minimipalkasta, perustulosta ja normienpurkutalkoista. Suomen talkoohenki on siitä perverssi, että vaikka talkoot ovat köyhille pakolliset, rikkaille ne ovat ilmeisen vapaaehtoiset. Esimerkiksi viime syksynä kansanedustajia pyydettiin vapaaehtoisesti lahjoittamaan kahden viikon palkka osoitukseksi siitä, että kaikki ovat samassa veneessä, mutta yksikään kansanedustaja ei tarttunut ideaan.

Kannustetaan pienyrittäjiä

”Käsityö kunniaan” moni sanoo, mutta kuinka moni sanoo sen omalla lompakolla?

Käsityöperinne on Suomessa arvostettu, ainakin sanoilla. Suomessa tehty ja myös suomalaisista laadukkaista materiaaleista tehtyjä käsitöitä kannattaisi kuitenkin ostaa. Voi tilaustyönä saada monenlaisia tavaroita ja näin välttyä, ettei samanlaista tavaraa tulee kadulla vastaan. Hinta laadukkaasta työstä takaa sen, ettei nopeasti kuluneelle heikkolaatuiselle tavaralle tarvitsee hakea korvaavan tuotteen.

Sääntely ylläpitää tasa-arvoa ja turvallisuutta

Kun ikävälle asialle keksitään kiva nimi, on sitä helppo tukea oppositiossakin. Normien purkutalkoo kuulostaa yhteiseltä ja sääntöjä vierastavina me tartumme siihen. Esimerkkeinä turhasta sääntelystä käytetään  tähtisadetikkujen kieltämistä alle 18v ja kurkkujen käyryyttä. Joukossa toki myös esimerkiksi yrityselämää hankaloittavia säädöksiä ja turhaa byrokratiaa. Niiden kriittistä ja kaikkia osapuolia kuuntelevaa karsimista kannatan.

Normipäivä

Eduskunnassa keskusteltiin tänään normienpurkutalkoista. Kiteyttäen vastakkain on kaksi ajattelutapaa. 

 

1. Eurooppalainen perinne, joka pohjautuu etukäteissäätelyyn. 

2. Yhdysvaltalainen perinne, joka pohjautuu jälkisääntelyyn. 

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä