Heidi Matkaselkä Hajatelmia yhteiskunnallisista asioista jo vuodesta 1981. Tavoitteena tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupuolenkorjaus

Myös lääkärit mukaan translaki-keskusteluun

Liitteenä olevassa Helsingin Sanomien artikkelissa haastatellaan kahta transihmistä ja -aktivistia. He esittävät artikkelin lopussa listan vaatimuksia, joista osa on nykyisen lääketieteen valossa vähintäänkin kiistanalaisia. Minäkin haluan, että maailma muuttuu niin transihmisille kuin kaikille muillekin paremmaksi. Mutta tästä  yksisilmäisestä artikkelista jäi sellainen maku, että jälleen yksi satsi toimittajiaan halusi tehdä jutun omasta kuplastaan.

Transseksuaalinen laki on äärimmäistä vapauden rajoittamista?

Transseksuaalinen laki on siis joidenkin mielestä väärä nyt. Sen väitetään rikkovan ihmisoikeuksia monella tapaa. Mikä siinä on väärin? Mitä nämä ”monella tapaa” on?

”Nykyisen translain törkein vapautta rajoittava kohta on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ennen sukupuolen korjausta.”

"Pyhän rikki meneminen"

Avioliittolain muutos on turhauttanut monia ihmisiä. Tähän on liittynyt erikoisiakin reaktioita. Esimerkiksi eiliseen "vinoilublogaukseeni" tuli Uuden Suomen viestintorjunnan vuoksi sensuroitu viesti johon mielelläni viittaisin. Siinä puhuttiin lisääntymisestä ja selitettiin että homoavioliitot johtavat sukupuuttoon.

Laatua ja snobismia ; Jaarittelua keskusteluoikeuksista

Kirjoitin vähäsen aikaa sitten ongelmien lakaisemisstrategioista ja sitä edeltävästä kauhistelusta ja huolipuheesta. Teksti oli sävyltään varsin pessimistinen. Ja sen päällimmäisin viesti on siinä miten tietyt keskustelutilanteet eivät epäonnistu vaan niiden olemassaolo itsessään on virhe. Sain tähän liittyen mielestäni arvokkaan kommentin.

(Entinen) tyttöpoika puhuu pojista ja tytöistä - ja dissaamisesta

Viime päivinä eduskunnassa on viilattu tasa-arvoisen avioliiton liitännäislakeja. Toisaalta "Aito Avioliitto" -kampanja on kerännyt nimensä ja siihen liittyvä toiminta on ollut melko vähäistä. Homojen avioliitosta ei-pitävien ryhmissä on saatu erikoisen paljon tilaa näkemyksille joissa kumpuaa tappion odottaminen. Tiedostetaan että vaikka "Aidon Avioliiton" ajama aloite sai riittävästi nimiä, se tuskin tulee vaikuttamaan lakiin. Puhutaan siitä että "ei uskalla" muuttaa niin vähän aikaa sitten muutettua lakia.

Kuinka mies ei synnytä...

Olen itse hyvin klassinen heteromies. Minulla ei ole erityisen mielenkiintoisia saati harvinaisia seksuaalisia suuntauksia. Toisaalta olen sen verran vapaamielinen että kannatan monenlaista kehonmuokkausta. Minulla on tatuointeja. Ja esimerkiksi ympärileikkauksen kohdalla en vastusta itse prosessia vaan sitä että se tehdään alaikäisille vastoin heidän omaa suostumustaan. Näin ollen minulla on melko mutkaton suhde niihin jotka haluavat vaihtaa sukupuoltaan. En ole uskovainen joten se ei voi olla syntiä. Ja vaikka se olisi syntiä niin se ei olisi minun syntini vaan tuon synnintekijän synti.

Kristillisdemokraattien aiheuttama tuska

Välillä tuntuu, että kristillisdemokraattien julmuudella ei ole rajaa. Tasa-arvoisen avioliittolain voimakas vastustaminen satutti jo monia henkilökohtaisesti, mutta nyt translain romuttaminen on suorastaan häpeällistä. Kansalaisaloitteen kohdalla saattoi olla väittelyvaraa siitä, oliko kyseessä ihmisoikeuskysymys, vaiko ei. Nyt sellaista ei kuitenkaan ole. Pakkosterilisaatio on barbaarista ja ihmisoikeuksien vastaista, mutta kristillisdemokraatit haluavat pitää siitä kiinni.

Vihreät soisi sukupuolensa korjanneiden synnyttävän

Sosiaali- ja terveysministeriö on laittanut esityksen uudesta translaista lausuntokierrokselle. Lakiluonnoksessa on paljon hyvää, mutta muutamia puutteita on vielä havaittavissa. Luonnos jakaa hallituspuolueiden mielipiteitä vahvasti, joten on mielestäni hyvä nostaa jo nyt esille vihreiden kannat uuteen lakiin. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä